Erpe-Mere past subsidiereglement voetbalclubs aan: een verbetering.

Op 12 juli 2016, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport

Subsidiereglement voetbalploegen

De gemeenteraad heeft in juni het nieuw subsidiereglement voor de voetbalploegen goedgekeurd. De NVA is steeds vragende partij geweest om het oude reglement te herzien.

Waarom een apart subsidiereglement voor voetbalploegen? De reden is dat zij veel infrastructuur dienen te onderhouden, waarvan de kosten zwaar doorwegen op de werking van de club.  De voetbalploegen zetten zeer actief in op jeugdwerking. Het is dan ook noodzakelijk dat de infrastructuur goed wordt onderhouden en veilig is. Er was evenwel een inhaalbeweging nodig.

De vroegere regeling die voorzag in een tussenkomst van % 50, volstond niet meer. Bovendien was er ook een ongelijke regeling tussen de ploegen die op privéterrein spelen ( SK Aaigem ) en de overige die gebruik maken van gemeentelijke infrastructuur. Voor deze laatste was de gemeente als eigenaar sowieso verantwoordelijk, wat resulteerde in een de facto grotere ondersteuning. De grootste verdienste van het nieuwe reglement, is dat deze ongelijkheid is weggewerkt. De gemeente levert nu dezelfde bijstand, ongeacht of ze nu wel of geen eigenaar is van het terrein en de gebouwen. De ploegen met een jeugdwerking krijgen nu 75% terug van kosten voor infrastructuurwerken. Op alle terreinen werd een defibrillator geplaatst en de elektriciteit werd aangepakt en gekeurd.

De tweede verdienste die het nieuwe reglement heeft, is dat de subsidie (tot 10.000€ per jaar per ploeg) overdraagbaar is. Op deze manier kunnen de ploegen grotere werken plannen. Wil men bijvoorbeeld een terrein heraanleggen, maar is de kostprijs daarvan te hoog, dan kan de subsidie van dat jaar, worden overgedragen naar het volgende jaar. Er is ook afgesproken om de infrastructuur nauwer te gaan monitoren. Door een beter onderhoud vermijdt men later zware kosten. Tegen het einde van deze legislatuur willen we aldus dat alle voetbalaccommodatie in orde staat, zodanig dat de clubs zich kunnen focussen op hun werking, met een bijzondere aandacht naar de jeugd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is