'Op een dag vind je de job van je leven!'

Op 25 juli 2014

Bij de start van de nieuwe legislatuur, op 1 januari 2013 dus, had ik nooit gedacht dat het ambt van schepen mij zozeer zou boeien. De job van eerste schepen op een gemeente van net geen 20.000 inwoners is rijk gevuld. Zeker met de bevoegdheden Budget en Financiën - Personeel en Organisatie – Economie en Intergemeentelijke samenwerking, en als toemaatje, bij gelegenheid, waarnemend burgemeester.

Budget en Financiën.

Budget is duidelijk onder controle, dat hebben we gemerkt bij het afsluiten van de jaarrekening 2013. We hebben duidelijke afspraken gemaakt en die worden correct nageleefd, Erpe – Mere kan wat dat betreft op zijn twee oren slapen. Financiën is volop bezig met een reorganisatie op het vlak van betaalverkeer. Het college heeft beslist alle middelen in te zetten zodat onze diensten beschikken over de laatste technologie om het betaalverkeer vlot te laten verlopen. Met Belfius werd overeengekomen mee te stappen in een pilootproject om het laatste nieuwe op vlak van betaalverkeer uit te testen.

Personeel en Organisatie.

Hier is duidelijk nog heel wat werk aan de winkel. Maar er zijn al heel wat stappen gezet. Zo werd de Groendienst volledig doorgelicht en zijn we volop bezig met het uitvoeren van de genomen beslissingen. Bijvoorbeeld werd een samenwerkingsakkoord ondertekend met een sociale werkplaats om onze gemeente te onderhouden op het vlak van groen. Op die manier willen we ook het sociaal aspect op vlak van werkgelegenheid niet uit het oog verliezen.

De pensioneringen worden niet langer zomaar vervangen. Elke keer opnieuw wordt er gekeken of de functie nog van deze tijd is en zo ja kan ze niet opgevangen worden door reorganisatie. Voor onze organisatie werd een werkgroep samengesteld en zijn ook hier de eerste voorstellen goedgekeurd door het college. Zo krijgt elke medewerker toegang tot het net en wordt per dienst een SPOC geïnstalleerd (Single Point Of Contact). Deze zullen dan op hun beurt de nodige info verzamelen om tot slot de diensten efficiënter (de juiste dingen doen) en effectiever (de dingen juist doen) te laten werken.

Economie en Intergemeentelijke samenwerking.

Erpe – Mere is duidelijk in trek bij bedrijven en zelfstandigen. We worden regelmatig geconfronteerd met aanvragen voor inplantingen langs Gentse en Oudenaardse Steenweg. Terwijl we allemaal weten dat op vlak van verkeer we duidelijk aan het verzadigingspunt zitten. Het feit dat we een gemeente zijn die weinig of geen belastingen heft bij de bedrijven is ook een troef die niet te onderschatten valt. Geef ze de ruimte is een veel gehoorde vraag, ja ! Maar met het nodige respect voor de leefomgeving en het groen in onze gemeente. Tot 1 augustus mogen de biedingen binnenkomen voor de laatste 2 loten. In mijn enthousiasme als schepen van economie ga ik er van uit dat alle loten zullen verkocht zijn en bovendien blijft het een feit dat Erpe-Mere aantrekkelijk blijft voor bedrijven.

Voor de middenstand organiseren we ism Unizo de “Kadobon Erpe-Mere” om de verkoop te
stimuleren bij de handelaars van onze eigen gemeente. Sommige deelgemeenten hebben het
moeilijk om de middenstand te behouden op hun grondgebied. Het blijft dan ook een grote
opdracht van het bestuur om hier zo veel als mogelijk tegen in te gaan.

De Intergemeentelijke Samenwerking werd doorgelicht en het is duidelijk dat er te veel
samenwerkingsverbanden bestaan. Snoeien om te groeien is de boodschap. Hiervoor werden we door de provincie bevraagd en zal worden nagegaan hoe en waar het beter kan. Let wel, er zijn vele samenwerkingsverbanden die duidelijk hun nut hebben, maar er zijn er minstens evenveel die overbodig zijn en duidelijk een evaluatie verdienen.

Als waarnemend burgemeester werd ik verrast door het feit dat een gemeente heel wat meer in zijn marge heeft dan oorspronkelijk gedacht. Ik ben inderdaad verrast door de veelheid van taken die een gemeente op zich neemt.

Neem nu de verlofperiode, op onze 8 deelgemeenten zijn er de kermisfeesten, je kan je niet voorstellen wat er wekelijks verhuisd wordt van materiaal ten behoeve van bevolking en verenigingen. Erpe-Mere is ook één van de grootste koersgemeenten van Vlaanderen en heeft er elk jaar zo’n 80 op haar grondgebied. (In 2016 vieren we dan ook met veel plezier onze ronde winnaar 1976 Lucien Van Impe met de installatie van een kunstwerk op het rond punt te Mere). De buurtfeesten, die ik persoonlijk een warm hart toedraag, worden her en der georganiseerd met de steun van het bestuur. Het moge duidelijk zijn dat Erpe-Mere leeft! En dat is maar goed ook. Maar dat betekent ook heel wat extra organisatie. Dan heb ik het nog niet over de wegen, het groen, onze gebouwen, de verkeersveiligheid, de administratie, het onderwijs, de sport,
cultuur, jeugd, enz…enz…

En dan horen we de Vlaamse regering zeggen dat gemeenten nog meer taken zullen toebedeeld krijgen. Geen probleem als daar ook de nodige middelen bij voorzien worden. Want koken kost geld, en de laatste tijd meer en meer geld, want alles moet conform het boekje van Europa, de federale regering, de Vlaamse regering en de Provincie Oost – Vlaanderen. En dat alles heeft ook zijn prijs natuurlijk.

Als waarnemend burgemeester besef je pas wat er echt reilt en zeilt in een gemeente. Bovendien dien je constant bereikbaar te zijn, 24op24,7op7, zodat in geval van één of ander probleem de nodige stappen kunnen gezet worden ter beveiliging van de bevolking.

Tja op een dag vind je de job van je leven, ik heb die nu gevonden, en ik meen het als ik zeg dat ik het graag doe. Ik voer mijn taak van schepen dan ook met plezier uit voor onze bevolking. Ik besef dat alles beter kan, maar weet ook dat alles niet in één keer kan gebeuren.
Aarzel dan ook niet om contact op te nemen wanneer je vind dat iets beter kan, ik beloof je er alles aan te doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om er onmiddellijk werk van te maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is