Kmo ja, versnippering neen

Op 27 augustus 2024, over deze onderwerpen: Economie, Gemeentebeleid, HAH-blad, Ruimtelijke ordening
Tom en Dries

13,2 procent van de totale bebouwde oppervlakte in Erpe-Mere wordt gebruikt voor bedrijvigheid. Het grootste deel is gecentraliseerd rond de industrie- en kmo-zone aan het op-en-afrittencomplex van de autosnelweg. Andere kmo-zones liggen daarentegen verspreid over het grondgebied: de zogenaamde snipper-kmo’s.


Bedrijvigheid was daar al aanwezig vóór de inkleuring van de gewestplannen en ze werd bestendigd als kmo-zone, bijvoorbeeld de site Gobert in Bambrugge en de site van de Bergstraat in Mere.

Door hun ligging binnen een woonkern, slechte ontsluiting of ligging in een beekvallei, zijn die kleine sites niet meer geschikt om onbeperkt activiteiten toe te laten. Het is ondenkbaar dat de vaak stopgezette of gereduceerde bedrijvigheid opnieuw zou heropleven en dat de ruimte zou worden opgesplitst in verschillende bedrijfsunits.

Onder impuls van de schepen van Ruimtelijke Ordening Reinold De Vuyst keurde de gemeenteraad daarom een beleidskader goed waarmee dergelijke toekomstige aanvragen afgeblokt kunnen worden. Bij de opmaak van een nieuw gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan moeten we nadenken over hoe we die zones kunnen inpassen in het omliggende woonweefsel. Herbestemming naar een andere functie is daarbij niet uitgesloten.

N-VA Erpe-Mere wil de fouten uit het verleden niet herhalen. We willen die snippers-kmo’s laten uitdoven, ze remediëren en de gevolgen voor de buurt inperken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is