OCMW en gemeente meer en meer één

Op 25 juni 2017, over deze onderwerpen: Financiën, Nieuws van de OCMW-raad

Volgens de laatste decreten zal het OCMW zowat volledig ingekapseld  worden in de gemeente tegen de volgende legislatuur. Bij het begin van deze legislatuur werden al flink wat stappen ondernomen in Erpe-Mere.

Hierdoor zullen opnieuw “postjes” sneuvelen aangezien de OCMW-raad opgaat in de gemeenteraad. De sociale functie blijft uiteraard specifiek voorbehouden voor het OCMW.

In Erpe-Mere zijn we niet blijven stilzitten, onze secretaris bijvoorbeeld was een van de eersten in Vlaanderen die de twee functies op zich nam. En duidelijk met succes. Een loodzware opdracht die tot op heden heel precies werd uitgevoerd.

Het economaat dat de aankopen doet zorgt er voor dat er voor beide organisaties één en dezelfde leverancier gezocht wordt wat de aankoopprijzen automatisch doet dalen.

De personeelsdiensten werden samengevoegd en verschillende taken die dubbel gedaan werden worden nu op één plaats uitgevoerd. Van efficiëntie gesproken.

De twee “dienstenondernemingen” werden in één bureau samen gebracht en laten een betere samenwerking toe tegenover vroeger. Ondertussen kwam er een bureau vrij voor onze “stafmedewerker veiligheid”.  Alweer een besparing op zich.

In een volgende fase worden de financiële diensten samengevoegd. Dit zal ook nieuwe afspraken vergen en zal uiteraard alweer de nodige verschuivingen teweeg brengen. 

Maar met de ervaringen die we nu al opgedaan hebben mag dat geen probleem vormen.

Zo zie je maar dat de kracht van verandering ook schuilt in een aaneenschakeling van verschillende kleine dingen die op termijn grote zaken mogelijk maken zoals een fusie van gemeente en OCMW.

 

Tom De Windt, OCMW raadslid                                                                                           

William De Windt, Schepen organisatie. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is