U bent hier
Programma 2024
Programma N-VA Erpe-Mere 2024 - Thuis in Erpe-Mere!
Inleiding
Beste inwoner van Erpe-Mere
Zondag 13 oktober 2024 is een historische dag omdat er geen opkomstplicht meer is bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom richten wij tot u een warme oproep om op die dag grondig geïnformeerd gebruik te maken van uw stemrecht. Democratie is immers nooit definitief verworven, maar vraagt onze voortdurende inzet.
Voor N-VA Erpe-Mere is een verkiezingsprogramma geen tijdelijk instrument om de kiezer te overtuigen. Het zijn beleidsvoornemens die wij na de verkiezingen maximaal in de beleidsvisie voor de komende zes jaar zullen laten opnemen. Hoe meer inwoners voor N-VA stemmen, hoe meer ons programma zal doorwegen in de beleidskeuzes.
Ons volledige programma en kandidatenlijst werd opgenomen in ons Gele Boekje. Een link naar de digitale versie vind je hier.
Mocht je interesse hebben in een fysieke versie van het Gele Boekje en dit graag persoonlijk ontvangen van een van onze kandidaten, aarzel dan niet een mailtje te sturen naar erpe-mere [at] n-va.be.
Ruimtelijke ordening
In 2023 werd beslist om het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan te herzien. Wij willen de woonkernen maximaal benutten om het verder aansnijden van de open ruimte die onze landelijke gemeente nog rijk is, te vermijden.
Ruimtelijke ordening wordt zo een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024. Wij willen oplossingen waarbij duurzame mobiliteit, leefbaarheid en vergroening samengaan.
Voor het domein Steenberg in Bambrugge, het domein De Motte in Erpe en de stationsomgeving van Burst, worden ruimtelijke uitvoeringsplannen opgemaakt.
De stationsbuurt van Burst wordt opgewaardeerd. Het stationsgebouw krijgt een nieuwe bestemming. We stimuleren de lokale handel en er komt een warenhuis. Het stationsplein wordt opnieuw een echt plein, met aankomst van het langeafstandsfietspad Aalst-Denderleeuw-Zottegem en omgeven door een groene gordel vanaf de voormalige voetbalsite tot aan het natuurgebied richting Molenveld.
Kleine KMO-zones liggen verspreid over het grondgebied van Erpe-Mere. Het is noodzakelijk om ze opnieuw te integreren in het omliggend woonweefsel.
Wie landschapselementen zoals watermolens, kapelletjes, enz. wil renoveren, kan op subsidies rekenen.
We zorgen voor de strikte handhaving van de stedenbouw- en milieuwetgeving.
Kinderdagverblijven en buitenschoolse kinderopvang
Erpe-Mere telt een grote actieve bevolking en N-VA wil jonge werkende gezinnen voluit steunen.
De private kinderdagverblijven hebben meer structurele ondersteuning nodig.
De gemeente zal zelf kinderopvang organiseren. Voor de buitenschoolse kinderopvang stellen wij twee goed bereikbare locaties voor: aan de gemeentescholen in Burst en in Erondegem.
Gebouwen en financiën
N-VA wil Erpe-Mere financieel gezond houden. Een duidelijke beleidsvisie op het gemeentelijk patrimonium en de dienstverlening is daarom noodzakelijk. Zo kunnen wij de gemeentebelastingen beperkt houden. Wij gaan voor een slanker en efficiënter gemeentelijk bestuur.
N-VA Erpe-Mere zal gebruik maken van Vlaamse subsidies voor een nieuw schoolgebouw in Burst. Het huidige gebouw kan dienen voor buitenschoolse kinderopvang en een kinderdagverblijf. De woning aan de gemeenteschool in Erondegem wordt een tweede locatie voor buitenschoolse kinderopvang en zal ook gebruikt worden om de speelplaats van de school uit te breiden.
De Motte wordt een park dat voor iedereen toegankelijk is. We zoeken een private partner die een functie geeft aan het kasteel waarbij de erfgoed- en natuurwaarde ervan behouden blijven.
De begraafplaats van Mere wordt heraangelegd. Bij deze werken zal aandacht voor groen, duurzaam beheer en het in stand houden van het funerair erfgoed de leidraad zijn.
Mobiliteit
De Oudenaardsesteenweg is de belangrijkste verkeersader van onze gemeente. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer bestuderen we de mogelijkheid om aan de op- en afrit van de autosnelweg twee rijstroken te voorzien in de twee rijrichtingen.
We gaan na of een afzonderlijke afslag en rijweg tussen de industriezone en de E40 kunnen worden aangelegd. N-VA wil alle lokale bedrijven bij deze studie betrekken. Een snelheidsbeperking van 50km/uur in deze zone van de Oudenaardsesteenweg zorgt voor een vlotte en veilige doorgang van het verkeer en verhoogt de leefbaarheid van de buurt.
Er komt een tonnageverbod van +3,5 ton in de kleine dorpskernen. Vandaag zoeken vrachtwagens langs daar immers hun weg om tolwegen te vermijden. We zullen sluipverkeer in de zijstraten van de Oudenaardsesteenweg tegengaan.
Er komt een vrachtwagenparking aan de E40 voor vrachtwagenchauffeurs uit Erpe-Mere. Op die manier vermijden we dat vrachtwagens langs steenwegen of in de dorpskernen worden geparkeerd.
We realiseren een fietskruis door de gemeente. De fietssnelweg oost-west langs de spoorweg verbindt Aalst, Denderleeuw en Zottegem. De fietsverbinding noord-zuid scheiden we zo veel als mogelijk van het autoverkeer. Snel met de fiets door de ganse gemeente!
Brandweer en politie
Veiligheid en ordehandhaving vinden wij bijzonder belangrijk.
We bouwen een brandweerkazerne op de grens met Lede naast het politiekantoor. De hulpverleningszones worden hertekend. Een eigen kazerne zal snellere interventies mogelijk maken.
We werken nauw samen met de politie die verder wordt bekwaamd in het omgaan met specifieke materies zoals preventie van woningdiefstallen, sluikstorten, domiciliefraude, huisjesmelkerij, dierenverwaarlozing, inbreuken op de regelgeving m.b.t. leefmilieu en stedenbouw.
Wij willen propere buurten. Waar nodig plaatsen we camera’s ter bestrijding van sluikstorten, dit zonder afbreuk te doen aan de privacy van de inwoners. Wij blijven wijkinitiatieven om zwerfvuil op te halen steunen.
Landbouw
Een groen Vlaanderen staat hoog op de agenda van de N-VA.
In Erpe-Mere is landbouw een belangrijke economische activiteit die mee het aanschijn van de gemeente bepaalt. Wij willen helpen om de versnippering van landbouwpercelen te beperken. Natuurlijke landschapselementen die overstromingen en erosie van vruchtbare landbouwgrond voorkomen [zoals grachten, bomenrijen, bufferzones met wilde grassen, …] worden doeltreffender naarmate percelen beter bij elkaar aansluiten. Het OCMW van Erpe-Mere heeft nog landbouwgrond om in te brengen bij ruilverkaveling. Meer rendabele landbouwgrond, meer ruimte voor water en natuur. Het kan!
Economisch verlies door verduurzamen zullen we compenseren. De landbouwsector kent al genoeg verstikkende regels. Wij willen samen met de landbouwraad nadenken over het economisch rendabel houden van vruchtbare gronden en over het bewaren van het rurale karakter van onze gemeente. De landbouw zal in Erpe-Mere zijn belangrijke functie behouden en N-VA staat daarvoor borg.
Lokale economie en werkgelegenheid
Mere en Burst zijn twee handelskernen die wij verder willen uitbouwen. Om lokale tewerkstelling alle kansen te bieden, werken wij samen met UNIZO en ondernemers. Wij ondersteunen het FabLab in Mere verder zodat jong Vlaams talent zich kan uitleven en technologisch ontwikkelen.
N-VA Erpe-Mere zal aan lokale ondernemers de gelegenheid bieden om maandelijks hun vacatures gratis in het gemeentelijk infoblad bekend te maken. We gaan jobbeurzen organiseren, zodat meer inwoners werk kunnen vinden binnen onze gemeente.
Bij een handelskern hoort ook een geldautomaat. Het oude stationsgebouw in Burst is daarvoor bijvoorbeeld een geschikte locatie. Wij ijveren voor een geldautomaat in ieders nabijheid.
Armoedebestrijding
Het Sociaal Huis is een baken voor mensen die in armoede leven. Ook het middenveld levert prachtig werk en blijven wij daarin steunen: de Welzijnsschakels zijn de ideale partner op het terrein.
Het project van de sociale kruidenier wordt verdergezet en de samenwerking met de Kringloopwinkel wordt structureel. De Welzijnsschakels krijgen een definitieve huisvesting. We bekijken of dit mogelijk is op de vernieuwde sportsite van Sint-Bavo in Mere.
Milieu en klimaat
Wij willen het historisch landschap van onze mooie Vlaamse gemeente herstellen om haar inwoners te beschermen tegen wateroverlast en droogte. Daarom zal het gemeentelijk hemelwater- en droogteplan omgezet worden in concrete acties. Regenwater en afvalwater zullen verder worden gescheiden en in alle publieke gebouwen zal hemelwater hergebruikt worden.
We moeten ook nadenken over een andere manier om de openbare ruimte in te richten.
We organiseren klimaattafels per wijk om private woningen collectief energiezuiniger te maken. Tegelijk creëren we inspraak rond de herinrichting van de publieke ruimte.
We zijn engagementen aangegaan binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) die wij zullen omzetten in concrete acties. Het aanplanten van hagen en hoogstamboomgaarden, het aanleggen van poelen en grachten en het ontharden van terreinen zijn daarvan voorbeelden.
We organiseren collectieve aanplantingen en we doen een beroep op tuinrangers om ook private tuinen te laten bijdragen tot meer biodiversiteit.
We blijven inzetten op hernieuwbare energie.
Jeugd en sport
Domein Steenberg in Bambrugge is de vaste locatie geworden van de fusievoetbalploeg Erpe-Mere-United. Daar komen een extra kunstgrasterrein en extra kleedkamers. Het samenwerken met voetbalploeg S.K. Aaigem wordt aangemoedigd. Ook op deze site moet een kunstgrasterrein komen om het wegvallen van andere voetbalvelden op te vangen. Een kunstgrasveld kan immers veel intensiever bespeeld worden dan een natuurlijk grasveld.
De recreatiezone langs de Langemunt in Aaigem wordt verkeersveiliger en groener. De sporthal Sint-Bavo wordt vernieuwd en uitgebreid met twee volwaardige basketbalterreinen en een moderne kantine. De ruimte rond het nieuwe sportcomplex Sint-Bavo wordt een parksite. Op die groene ontmoetingsplaats kunnen scholen en lokale verenigingen ook openluchtactiviteiten organiseren.
Er wordt een nieuw subsidiëringsreglement uitgewerkt voor de sportverenigingen: de verschillende sportdisciplines worden gelijk behandeld en parameters als ledenaantal, technische begeleiding, noodzakelijke accommodatie en betaalbaarheid van het lidgeld worden in rekening gebracht.
Verder stellen wij een sportbeleidsplan op waarin alle sporten aan bod komen en waarbij duidelijkheid wordt geboden over de budgetten. Dit is immers noodzakelijk om een beroep te kunnen doen op Vlaamse beleidssubsidies. Ook het individueel en recreatief sporten moedigen wij aan. Naast de groene gordel rond Burst en de herinrichting van de recreatiezone rond de hernieuwde sporthal Sint-Bavo, willen wij onderzoeken of we in Erpe-Mere een veilige en hygiënische zwemvijver kunnen openstellen voor het publiek. Hittegolven komen alsmaar frequenter voor. Een natuurlijke zwemvijver biedt Erpe-Merenaren de gelegenheid om samen verkoeling te zoeken.
Dierenwelzijn
De bescherming van het dierenwelzijn ligt vast bij Vlaams decreet. Als enige Vlaamse gemeente voorziet Erpe-Mere in de tijdelijke opvang van verdwaalde honden.
Wanneer u op het grondgebied van Erpe-Mere een gewond dier aantreft, wordt een dierenarts ingeschakeld. We maken werk van een aanspreekpunt waar u terecht kan met al uw vragen over dierenwelzijn. Mailadressen en telefoonnummers van de bevoegde diensten zijn terug te vinden in het gemeentelijk infoblad of op de website van de gemeente. Aarzel niet om contact op te nemen.
Het decretaal vastgelegde en verplichte zwerfkattenbeleid zetten we verder en trachten we maximaal te verbeteren.
Veel mensen gaan na het overlijden van een huisdier door een rouwperiode. N-VA gaat op zoek naar een geschikte locatie voor een dierenbegraafplaats.